OTEVÍRACÍ DOBA
Zámek je otevřen celoročně OD PONDĚLÍ DO NEDĚLE
od 9 do 18 hodin
včetně státních svátků.

Ale i zámek občas musí odpočívat. Zavírací dny najdete tady.
VSTUPNÉ
Základní vstupné, které zahrnuje prohlídku výstav i zámku, je 120 Kč.
Děti, studenti, a senioři zaplatí 75 Kč.
Rodinné vstupné
činí 300 Kč.

Poskytujeme slevy pro skupiny a školní kolektivy, umíme i komentované prohlídky. Podrobný ceník vstupného si prohlédněte tady.
KDE NÁS NAJDETE
Kde nás najdete.
Událost:
VÝSTAVY ve školním roce 2019/2020
Začíná:
28.8.2019
Končí:
31.8.2020

POZOR školy, školky, dětské i jiné kolektivy! Chcete vědět, co pro vás chystáme v novém školním roce? Můžete se  těšit na pohádkovou výstavu CHALOUPKA NA VRŠKU, interaktivní vzdělávací výstavu DŘEVO, DŘÍVKO, DŘEVÍČKO či večerníčky ZDEŇKA SMETANY. A to není všechno. Více se dočtete níže. Výstavy můžete navštívit s průvodkyní (komentovaná prohlídka), kostýmovanou průvodkyní (kostýmovaná komentovaná prohlídka), samostatně bez průvodce či koncipovat návštěvu jako školní výlet. Volejte recepci na tel. 281 860 130 a rezervujte si včas termíny.

VÝSTAVY VE ŠKOLNÍM ROCE  2019/2020:

Výstava: CHALOUPKA NA VRŠKU – pohádkový svět Šárky Váchové

termín konání: 31. 8. – 24. 11. 2019

Součástí výstavy je na sto padesát divadelních a filmových loutek z tvorby Šárky Váchové, desítky originálních scének, rekvizit i loutek z oblíbeného večerníčku Chaloupka na vršku.

Výstava CHALOUPKA NA VRŠKU zavede děti i dospělé do světa oblíbeného večerníčku. Laskavé, ale zároveň i poučné vyprávění o dětech a obyvatelích podhorské vesničky přibližuje nejmenším nejen koloběh přírody, ale i některé dnes již téměř zapomenuté lidové tradice a obyčeje. Hrdinové z tohoto seriálu jsou součástí velké rodiny pohádkových postav, které výtvarnice, scenáristka a režisérka Šárka Váchová vytvořila pro loutková divadla, televizi i animovaný film. Každá z nich je zároveň i malým uměleckým dílem. S Českou televizí spolupracovala Šárka Váchová také na encyklopedických seriálech Kostičky a Moudronos. V interaktivní části výstavy si děti budou moci vyzkoušet, jak se kdysi vařilo na starých kamnech či jak by jim slušelo oblečení nebo dřevěné nazouváky, které nosívaly děti na venkově na konci 19. století a rovněž loutkoví herci v oblíbeném večerníčku. Navštívit můžete i zámecké kino s populárním večerníčkem, tvořivou dílnu s výrobou loutek či fotokoutek jako z pohádky!

 

Výstavy:

DŘEVO, DŘÍVKO, DŘEVÍČKO: Poznávej, objevuj, hraj si – interaktivní výstava pro děti

+ JIHOČESKÉ BETLÉMY – výstava ze sbírky Muzea Jindřichohradecka

termín konání: 30. 11. 2019 – 2. 2. 2020

Díky dřevěným hračkám, loutkám, historickým předmětům, betlémům a především zábavným úkolům děti poznají, co vše je možné z užitečného materiálu vyrobit.   

Interaktivní výstava přibližuje dětem zážitkovou formou význam a využití dřeva v historii i současnosti člověka, úlohu stromů či významu lesa, podobu dřevěných obydlí i tradiční řemesla spojená se dřevem – od drvoštěpů po tesaře, ale také úlohu dřeva v ekosystému jako obnovitelného zdroje. Vyzkoušet si můžete krouhání zelí na dřevěné lavici, řezání kuláčků ruční pilou, výrobu hobliny, chůzi v tradičních dřevácích, vytvoření malé intarzie, poznávání druhů dřev, a jiné drobné hry a úkoly.

Vánoční atmosféru naladí výstava v prvním podlaží, připomínající centrum jihočeského betlemářství, kterým byl odedávna Jindřichův Hradec. A právě z Jindřichohradeckého muzea uvidíte výběr historických exponátů i betlémy současných tvůrců vyrobených z rozličných materiálů, jakými jsou dřevo, papír, keramika, dragant, kukuřičné šustí, kůže, kov, sklo, těsto, nitě a další.

 

Výstava: RÁKOSNÍČEK, KŘEMÍLEK A VOCHOMURKA na zámku aneb nejen večerníčky Zdeňka Smetany

termín konání: 8. 2. 2020 – 14. 6. 2020

Rákosníček, Křemílek a Vochomůrka či Malá čarodějnice. To jsou nejznámější večerníčky Zdeňka Smetany, které nepochybně patří k mnohým vzpomínkám na dětství. Jeho pohádkový svět je však mnohem větší! Objevte společně s námi bohatou fantazii a výtvarný rukopis českého výtvarníka, scénáristy a animátora, který svou tvorbou těší další a další generace. Mimo jiné uvidíte také unikátní kolekci suchých jehel a kresby přísloví a pranostik. Ve správném pohádkovém světě však nesmí chybět čas na hraní. A ten si u nás také užijete. Výstava je doplněna hravými i tvořivými aktivitami a promítáním Pohádek z mechu a kapradí.

 

Výstava: POJĎTE DĚTI, BUDEME SI HRÁT!

termín konání: 20. 6. 2020 – 23. 8. 2020

Přijďte si užít dopoledne či odpoledne plné her, při kterých se zabaví malí i velcí. Vždyť kdo si hraje, nezlobí! A kde se u nás vlastně hra vzala? Nebo jakpak si hráli děti v minulých dobách? To se všechno dozvíte. Interaktivní herna představí nejen skládačky, hlavolamy, kvízy, hry a spoustu dalších dovednostních úkolů, ale seznámí nás také s historií her a hraček. Originální interaktivní exponáty pocházející z dílny Vlastivědného muzea v Šumperku vás pobaví a zároveň nechají prostor pro potřebné lámání hlavy. 

 

<<< Zpět
ZÁMECKÝ PROFIL

Na zámeckém profilu najdete aktuální události, informace i fotografie z akcí.

POZVÁNKA
Helena Zmatlíková dětem - 100 let

Srdečně vás zveme na jedinečnou výstavu Helena Zmatlíková dětem – 100 let, která oslavuje sté výročí od narození nejznámější české ilustrátorky 20. století, paní Heleny Zmatlíkové.

Představujeme více než 100 originálních ilustrací Heleny Zmatlíkové z oblíbených knižních titulů jako např. Martínkova čítanka, Honzíkova cesta, Deník kocoura Modroočka či Malý princ.

18. 11. 2023 - 12. 5. 2024
denně od 9 do 18 hodin
Anketa

Co se vám na akcích Chvalského zámku nejvíc líbí?

Výsledky

Loading ... Loading ...