OTEVÍRACÍ DOBA
Zámek je otevřen celoročně OD PONDĚLÍ DO NEDĚLE
od 9 do 18 hodin
včetně státních svátků.

Ale i zámek občas musí odpočívat. Zavírací dny najdete tady.
VSTUPNÉ
Základní vstupné, které zahrnuje prohlídku výstav i zámku, je 120 Kč.
Děti, studenti, a senioři zaplatí 75 Kč.
Rodinné vstupné
činí 300 Kč.

Poskytujeme slevy pro skupiny a školní kolektivy, umíme i komentované prohlídky. Podrobný ceník vstupného si prohlédněte tady.
KDE NÁS NAJDETE
Kde nás najdete.
Událost:
Nové výstavy ve školním roce 2018/2019
Začíná:
29.8.2018
Končí:
25.8.2019

POZOR školy, školky, dětské i jiné kolektivy! Chcete vědět, co pro vás chystáme v novém školním roce? Můžete se  těšit na interaktivní výstavu PAT a MAT, na staré hračky, se kterými si hráli dědečkové a babičky a nebo také na výstavu celou z kostiček LEGO. A to není všechno. Více se dočtete níže. Výstavy můžete navštívit s průvodkyní (komentovaná prohlídka), kostýmovanou průvodkyní (kostýmovaná komentovaná prohlídka), samostatně bez průvodce či koncipovat návštěvu jako školní výlet. Volejte recepci na tel. 281 860 130 a rezervujte si včas termíny.

Výstavy ve školním roce 2018/2019:

Výstava: PAT a MAT

termín konání: 1. 9. – 25. 11. 2018

S oblíbeným večerníčkem hravě: animační dílna, scény a loutky, projekce filmu, herna, fotokoutek a mnoho dalšího.

Interaktivní a hravá výstava představí dva pověstně nešikovné kutily z večerníčku, známé také jako PAT a MAT. Každý dětský návštěvník obdrží pracovní listy, které ho zábavnou ale i vzdělávací formou provedou celou výstavou. Těšit se můžete na animační dílnu, scény a loutky, projekci filmu PAT a MAT ve filmu v našem komorním zámeckém kině, hernu i fotokoutek. Animační dílna navíc seznámí s dějinami animace a to nejenom teoreticky. Vyzkoušet si budete moci různé pomůcky a „udělátka“, která rozpohybovávala obrázky v 19. století ještě před objevem kinematografu.

Výstava: Jak si hráli naši prarodiče – výstava her a hraček k výročí 100 let československé státnosti

termín konání: 1. 9. – 25. 11. 2018

  

Výstava zavede do světa her a hraček našich babiček a dědečků. Představí také vzdělávací a výchovné hry a hračky, které byly vytvářeny v období vlasteneckého nadšení po vzniku první republiky s nadějí, která byla vkládána do mladé, nastupující generace. Navíc si návštěvníci budou moci zalistovat slabikáři, čítankami a dějepisem z dob T. G. Masaryka i z dob pozdějších.

Výstava: Čerti Karla Franty a andělé jeho dcery Aleny

termín konání: 1. 12. 2018 – 6. 1. 2019

Unikátní výstava představí více jak šedesát originálních olejomaleb a akvarelů známého českého malíře Karla Franty a zavede do světa hudby, pohádek a snů, kde laskavost a úsměv hrají hlavní roli a čertů netřeba se báti. I když pozor! Malovat čerta na plátno patřilo k malířově oblíbeným tématům.

V loňském roce zesnulý malíř a ilustrátor Karel Franta doprovodil svými ilustracemi více jak sto dětských knih nejen českých autorů, ale také produkcí zahraničních nakladatelství. Ilustroval též francouzské vydání Ezopových a La Fontainových bajek. Za uměleckou činnost byl Karel Franta oceněn mezinárodními cenami. Například v roce 1986 ve Frankfurtu nad Mohanem cenou Grand Prix UNICEF při OSN za nejlepší ilustraci a v roce 1994 zápisem na čestnou listinu IBBY, mezinárodního sdružení pro dětskou literaturu. „Celý život jsem vyhledával jeho lepší stránky, a právě o nich jsem se dětem snažil svým kreslením vypravovat. Vždyť není třeba rozmnožovat ty horší. Ne, čtenáře máme převádět spíš do světa laskavosti a úsměvu,“ řekl před lety o své tvorbě sám Karel Franta.

Výstava: Staročeské Vánoce na Chvalském zámku

termín konání: 1. 12. 2018 – 6. 1. 2019

 

Na stole voní čerstvě upečená vánočka. Z ořechových skořápek kdosi vyrobil ještě pár ozdob na stromeček a do betléma přidal další vyřezanou ovečku. Skořápkové lodičky se pomalu posouvají po vodní hladině dřevěné misky ….. a v kamnech to příjemně praská. Přijďte k nám zažít atmosféru starých českých Vánoc.

Zámecké sklepení se promění ve starou venkovskou domácnost se vším všudy. Dobový nábytek, vybavení kuchyně i vánoční výzdoba společně s betlémy i připomínkou starých zvyků způsobí to, že se na naší vánoční výstavě budete cítit jako v opravdovém skanzenu.

Výstava: Svět kostiček

termín konání: 12. 1. – 14. 4. 2019

 

Malí i velcí přátelé a příznivci pestrobarevných kostiček budou na naší výstavě doslova u vytržení. Výstava Svět kostiček slibuje exponáty z téměř 750 000 dílků stavebnice Lego!

Expozice nabídne návštěvníkům velmi zajímavou podívanou na část rozsáhlé sbírky továrních setů ze sortimentu společnosti Lego za posledních téměř 40 let její produkce a část vlastní tvorby Ing. Arch. Petra Šimra a dalších stavitelů. Z expozice dioramat návštěvníci uvidí např. lego město s kolejištěm, přístavem a letištěm. Výstava rovněž nabídne modelovou řadu vozidel a další exkluzivní exponáty z řad továrních setů. Velkým lákadlem bude i filmová tvorba z kostiček. Tovární sety z různých časových období budou v jednotlivých tematických celcích při vzájemném porovnávání představovat na první pohled patrné proporční, hmotové i estetické rozdíly na časové ose dle roku vydání exponátů a dostupných kostek někdejší lego produkce. Pro děti bude připraven herní prostor pro vlastní tvorbu z kostiček Duplo a Classic-Basic.

Výstava: Umění loutky

termín konání: 20. 4. – 25. 8. 2019

Historické české loutky včetně Spejbla a Hurvínka ze sbírky manželů Pavla a Marie Jiráskových z Brna představí unikátní výstava Příběh loutky. Kolekci tvoří loutky z let 1850 až 1950, jsou mezi nimi loutky vyráběné profesionálně i amatérsky, avšak vždy s láskou k dětem a divadlu a s úctou k řemeslu. Součástí výstavy budou i dílničky a zázemí pro vlastní režii loutkové hry.Výstava bude korespondovat s červnovým čtrnáctým ročníkem Pražského Quadriennale scénografie a divadelního prostoru a slibuje bohatý doprovodný program.

 

<<< Zpět
ZÁMECKÝ PROFIL

Na zámeckém profilu najdete aktuální události, informace i fotografie z akcí.

POZVÁNKA
Helena Zmatlíková dětem - 100 let

Srdečně vás zveme na jedinečnou výstavu Helena Zmatlíková dětem – 100 let, která oslavuje sté výročí od narození nejznámější české ilustrátorky 20. století, paní Heleny Zmatlíkové.

Představujeme více než 100 originálních ilustrací Heleny Zmatlíkové z oblíbených knižních titulů jako např. Martínkova čítanka, Honzíkova cesta, Deník kocoura Modroočka či Malý princ.

18. 11. 2023 - 12. 5. 2024
denně od 9 do 18 hodin
Anketa

Co se vám na akcích Chvalského zámku nejvíc líbí?

Výsledky

Loading ... Loading ...